Turkey

Schneider Electric, yaklaşan doğal krize karşı döngüsel ekonomiyi öneriyor

12/04/2018

• Schneider Electric, dünya kaynaklarının doğru şekilde kullanımı için çözüm sunan döngüsel ekonomi ile “al, yap, tüket ve at” ekonomi modeline gerek kalmayacağını vurguluyor.
  • Döngüsel ekonomi şimdiden Avrupa’da şirketlerin stratejisinde yer almaya başladı.
Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric’in yaptığı incelemeye göre sürdürülebilir üretimin anahtarı döngüsel ekonomi. Ellen MacArthur Vakfı’nın Döngüsel Ekonomi 100 programının bir üyesi olan Schneider Electric, döngüsel ekonomiyi desteklemeyi taahhüt ediyor. Bu program şirketleri, hükümetleri, akademik kurumları, küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve diğer kuruluşları bir araya getirerek, sektörün döngüsel ekonomiye hep birlikte geçmesini teşvik ediyor.

Dünya dostu üretim mümkün
Döngüsel ekonomiye yönelik küresel ölçekte bir hareket olması durumunda iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir adım atılabileceği düşünülüyor. Çünkü küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 67’si malzeme yönetimine dayanıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dünyadaki kritik enerji kaynakları tükeniyor. 2050 yılı itibariyle, biyokütle ve fosil enerjisi gibi önemli kaynakların üretiminin 40 milyar tonu geçmesi bekleniyor. Bu durum şirketlerin ve tüketicilerin bu kaynakları temin etmede sıkıntı yaşayacağını gösteriyor. Geleneksel “al, yap, tüket ve at” ekonomi modeli yaşanan krizi daha da riskli bir hale getiriyor. Bu nedenle de sıfır atıklı modele geçerek kaynak kullanımı konusunda akıllı kararlar alınması, bunları maksimum kapasiteyle kullanmayı ve atıkları azaltmayı teşvik etmek gerekiyor.

Bu noktada da döngüsel ekonomi devreye giriyor ve küresel krizle mücadele edebilme şansı sunuyor. Öte yandan döngüsel ekonomi, elektrikli enerji dağıtım sistemleri için döngüsel ekonomi modeliyle birlikte güçlendirilebilen, yenilenebilen, onarılan, tekrar kullanılan ve güncellenen dayanıklı ürünler tasarlama yolunu da açmış oluyor. Böylece atıklar azaltılabilecek ve kaynakların kullanım olanakları arttırılabilecek.

Ekonomi dostu üretim mümkün
Elde edilen bulgular, döngüsel ekonomiye geçilerek yalnızca çevreye katkıda bulunmakla kalmayıp şirketler açısından da kârlı bir adım atıldığını gösteriyor. Örneğin, Avrupa’daki kaynakların verimliliğinde yıllık olarak yüzde 3’e kadar büyüme olacağı tahmin ediliyor. Bu da, 2030 yılı itibariyle Avrupa ekonomilerinde doğrudan yıllık 0,6 trilyon Euro civarında kaynak faydası olacağını gösteriyor.

Döngüsel ekonominin öne çıkardığı bir diğer değişiklik ise elektrik dağıtım ekipmanları ve mevcut ekipmanları değiştirmek yerine bunları iyileştirmeye gitmek. Bu sayede ürünlerin çevresel etkileri minimum düzeye iniyor ve bu da ciddi maliyet tasarrufları sağlamak ve ekipmanın kullanım ömrü uzatmak anlamına geliyor. Üstelik elektrik dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesi oldukça basit işlemler gerektiriyor. Ekipmanların yenilenmesi ve yükseltilmesi veya dijital bağlanırlık gibi özelliklerin eklenmesi yoluyla şalt tesislerinde elektrik dağıtım ekipmanlarının değiştirilmesi gibi. Bu işlemler sayesinde ekipmanların kullanım ömrü artıyor ve yüksek maliyetli ürün değişimlerine gerek kalmıyor. Aynı zamanda önemli modernizasyon ve yükseltme işlemleri sağlanmış oluyor.

Bunun yanı sıra iyileştirme işlemleri, yeni kurulumlara göre %65’e kadar daha düşük maliyetli. Bunlar, yalnızca ekipman maliyetlerini azaltmakla kalmıyor, ayrıca proses kesinti süresi, malzeme, nakliye ve tesiste çalışma maliyetini de azaltıyor.

Schneider Electric kaynak kullanım ömrü değerlendirme araçlarını kullanarak ürünün tüm çevresel etkisi analiz edilip herhangi bir ekipmanı iyileştirmenin veya değiştirmenin finansal açıdan daha faydalı ve çevresel açıdan daha verimli olup olmadığı belirlenebileceğini savunuyor.