Turkey

Schneider Electric döngüsel ekonomi modelini öneriyor

• Schneider Electric, sürdürülebilir ve çevre dostu üretim adına döngüsel ekonomi modeline dair deneyimlerini ve çözüm önerilerini açıkladı.

Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric, sürdürülebilirlik ve çevre konularındaki doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti. Bunlar özellikle üç başlıkta toplanıyor;

Her büyümenin çevresel bir maliyeti vardır
Küresel ısınmanın oldukça hissedilir olduğu şu dönemde şirketler de çevresel tedbirler alma eğilimi içine giriyor. Fakat birçok şirket halen büyümenin çevresel problemlere sebep olduğu düşüncesinde. Bu nedenle de büyüme ve ekolojik denge arasında seçim yapma yoluna gidiliyor. Schneider Electric, bu nedenle 5R anlayışıyla çalışan ve döngüsel ekonomiyi temel alan iş modellerinin uygulanması gerekli olduğunu savunuyor. 5R, temelinde ‘onar, tekrar kullan, yenile, tekrar üret ve geri dönüştür’ süreçlerini barındırıyor. 5R, geleneksel 3R (azalt, geri dönüştür, tekrar kullan) anlayışının ötesinde çağdaş bir alternatif sunuyor. Buna ayak uydurabilen ve döngüsel ekonomi modelini temel alan işletmeler yüksek verimlilik ve büyüme sağlıyor.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki geri dönüştürülen parçalar sıfırdan üretilen parçalara göre %30 ile %50 arasında daha ucuz. Dolgu alanlarına malzeme gönderilmediği için sıfırdan üretime göre %80 daha az enerji kullanılıyor. Ayrıca böyle bir tesiste %80 daha az atık atılıyor, %85 daha az su kullanılıyor ve %92 daha az kimyasal doğaya bırakılıyor. Çünkü döngüsel ekonomi modelinde, eskiden atık olan bazı şeyler hammadde olarak görülüyor.

Dijitalleşme ise müşterilerle daha iyi bağlantı ve haberleşme kurulmasına olanak tanıyarak döngüsel ekonomi modelinin başarısında önemli bir rol oynuyor. Bu, üreticiler için ürünü hammadde aşamasından geri dönüşüme kadar daha önce görülmemiş uçtan uca bir takip edilebilirlik sağlıyor. Ayrıca dijitalleşme, üretim süreçlerinin veri tabanlı olarak optimizasyonunu mümkün kılıyor, gerçek zamanlı geri bildirimler ve uyarılar atıkların ve maliyetlerin azaltılmasına, verimliliğin artırılmasına yardımcı oluyor. IIoT teknolojisiyle çalışan bağlantılı izleme sistemlerinin mümkün kıldığı uzatılmış kullanım döngüleri de verimliliğin artmasına etki ediyor. Dijitalleşme, yenilikçi hizmetlerin, donanım iyileştirilmesi tekliflerinin ve kullanılmış materyallerin geri toplanması (take-back) programlarının gelişmesine yardımcı oluyor.

Sürdürülebilirlik para ve zaman kaybına sebep oluyor
Yanlış algılardan biri de sürdürülebilirliğin maddi olarak şirketlere yük olması. Bugün birçok şirket zaman aldığı ve maddi yükümlülükler getirdiği için sürdürülebilirlik ilkesine mesafeli duruyor. Oysa dijital çözümler sayesinde sürdürülebilirlik çok daha ekonomik şartlarda yerine getirilebilir bir durumunda. Artık hemen her şirket sürdürülebilirlik takibi ve raporlamada teknolojiden faydalanabilecek konumda. Dijital çözümler neredeyse sonsuz büyüklükte veriyi anlamlı, kullanılabilir bilgilere dönüştürebiliyor ve kurumsal sürdürülebilirlik inisiyatiflerini destekliyor.

Fakat uygulamada durum bu şekilde değil. Bu yanlış algı yüzünden şirketler harekete geçmede geri kalıyorlar. Schneider Electric’in yakın zamanda yaptığı bir çalışmaya göre; şirketlerin %80'i veri toplayabiliyor ancak verilerin etkin bir şekilde toplanmasını sağlayan bağlantılı cihazlar ve yazılım kullanma oranı yalnızca %55. Oysa bağlantılı cihazlar ve yazılımlar üretimde hem veri toplama hem de analizde oldukça büyük kolaylık sağlıyor. Bunların yanında analitikler ve otomatik öğrenme bulut üzerinde birlikte çalışarak şirket çapındaki operasyonlardan bağımsız süreçlere kadar CO2 ayak izini azaltıyor.

Oldukça kritik bir öneme sahip olan sürdürülebilirlik, Schneider Electric için olmazsa olmazlardan. Şirket bu konuda iş dünyasına liderlik ediyor. Schneider Electric’in sürdürülebilirlik adına atığı önemli adımlardan biri de sürdürülebilirlik yönetimi platformu olan EcoStruxure™ Resource Advisor. Şirketin Whirlpool ile iş birliği içinde geliştirdiği platform, temel veri akışlarını tanımladıktan sonra dünyanın her yerindeki şirket tesislerinin performansını izlemeye ve değerlendirmeye yönelik bir enerji ve sürdürülebilirlik yönetimi sağlıyor. Bu sayede Whirlpool artık sürdürülebilirlik çalışmalarını somut iş değerine dönüştürebiliyor. Örneğin; yalnızca Ohio'daki tesislerinde 20 milyon pound oluklu karton atığın bulunduğunu ortaya çıktı ve önümüzdeki üç yılda en az 1 milyon Dolar tasarruf öngörülüyor.

Sürdürülebilirlik itibar getirse de büyüme getirmez
Sürdürülebilirliğe dair bir diğer yanlış algı da sürdürülebilirliğin büyüme getirmediği. Oysa Schneider Electric’in hazırladığı rapora göre sürdürülebilirliğe yapılan yatırımların her zaman büyük getirileri oluyor. Hem de 12 ay kadar kısa bir sürede şirketlerin bu geri dönüşü görmesi mümkün. Şirketin yaptığı son çalışmada katılımcıların %75'inin, bir yıl içinde insanları, süreçleri ve verileri cihazlar aracılığıyla akıllı bir şekilde birbirine bağlama becerisini elde etmeyi bekledikleri gözleniyor.

Sürdürülebilirliğin itibarı oldukça olumlu bir şekilde etkiliyor olması bir yana gezegenin geleceğini de garantiye almış oluyor. Bu da müşteriler, tedarikçiler, paydaşlar, yatırımcılar, sivil toplum ve çalışanlar için oldukça önemli bir sorumluluk.