Turkey

Schneider Electric, MeshGrid ekosistemi ile çok kanallı, yeni nesil enerji yönetiminin temellerini atıyor

05/06/2018
  • Schneider Electric, enerji üretimi, kullanımı ve paylaşımının dijital dönüşüm ve yeni nesil teknolojiler ile birlikte köklü bir değişimden geçtiğini belirtiyor.
  • Bireysel ve kurumsal kullanıcıların aynı zamanda birer enerji üreticisi ve sağlayıcısı da olabileceğini vurgulayan şirket, yarattığı MeshGrid ekosistemi ile optimum enerji yönetimi sağlamaya odaklanıyor.

Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric, enerji üretimi, kullanımı ve paylaşımının yeni bir çehre kazandığını ve artık tüketicilerin de yeni nesil teknolojilerden faydalanarak birer üretici ve enerji sağlayıcısına dönüşebileceğini belirtiyor. Bu gelişmelerle yenilenebilir enerji kaynaklarını evlerinde ya da iş yerlerinde üreten kullanıcılar, ürettikleri fazla enerjiyi online sistemler üzerinden satışa sunabilecek. Enerjinin tek bir merkezden yönetilmesi yerine çok merkezli ve çok yönlü bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan bu model, güvenli, güvenilir, verimli ve sürdürülebilir bir yönetim ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Bu sürece önderlik eden Schneider Electric de MeshGrid ekosistemi ile bu ihtiyaca yönelik çözümler geliştiriyor.

MeshGrid ekosistemi, dağıtılmış enerji kaynaklarını (DER) entegre etme, değişen enerji taleplerini yönetme, güvenlik ve güvenilirlik sağlama ve yeni iş modelleri yaratma konusunda şirketlere çözümler sunmak için tasarlandı. MeshGrid ekosistemi, enerji üretiminin, depolamasının ve tüketiminin, otomasyon yoluyla sürekli olarak optimize edilmesini sağlıyor. Fiziksel ve sanal dünyayı bir araya getiren bu sistem üzerinde geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Enerjide dönüşüm çok yönlü bir şekilde başladı

Geleneksel merkezi enerji şebekesinde, enerji üreticileri, iletim ve dağıtım operatörleri ve tedarikçiler, tüketicilere elektrik sunmak için birlikte çalışır. Ancak yenilenebilir enerji ve dağıtılan enerji kaynakları, IoT'ye bağlı cihazlar ve P2P ağlarındaki gelişmeler, bu paradigmayı çarpıcı biçimde yeniden şekillendiriyor. Yapılan araştırmalar gösterdi ki 2016'da yenilenebilir enerji kaynakları, toplam kurulu küresel güç kapasitesine %30'u aşkın oranda katkı sağladı.

Benzer bir şekilde tek yönlü enerji tüketicilerinden çok yönlü, enerjiyi üreten tüketicilere evrim başlamış durumda. Artık pek çok endüstride tüketiciler daha fazla kontrole sahip olmayı talep ediyor. Örneğin, çevrimiçi alıcılar, sıklıkla aynı platform üzerinde, ürünlerini çevrimiçi olarak hem satın alabiliyor hem de satabiliyor. Enerji tüketen cihazlar, gerektiğinde enerjiyi depolayabilen ve tekrar dağıtabilen ünitelere dönüşme kapasitesine sahip olduklarını kanıtlıyor.

Gelecekte söz sahibi olmak, enerjiyi doğru şekilde yönetmekle mümkün

Bugün teknoloji, sürdürülebilirlik, düşük karbonlu üretim-tüketim gibi konularla şekilleniyor. Enerji verimliliği ve Bilişim, depolama ve bant genişliği özellikleri hızla gelişirken, teknolojinin maliyeti de düşmeye devam ediyor. Ufak, düşük maliyetli, yüksek enerjili ve iletişim özellikli sensörler tüm cihazlara dahil ediliyor, Nesnelerin İnterneti genişledikçe, varlıklar arasında durmadan artan bir bağlantı özelliğine yol açıyor. Mesele enerji olduğunda, enerjiyi üreten, ileten ve tüketen inovasyonların tümünün kombinasyonu, enerjinin tek merkezden çok merkezliliğe doğru evrim geçirmesine katkı sağlıyor.

Merkeziliği azaltılan bir gelecekte faaliyet gösteren her büyük organizasyonun, gerçek zamanlı enerji üretebilen, depolayabilen ve satabilen bir enerji şirketi olması gerekeceği öngörülüyor. Bu, hem karmaşıklık hem de pek çok yeni finansal fırsat yaratıyor. Katılım için gerekli üretme, depolama ve IoT cihazlarına sahip şirketler, fazla enerjiyi satarak yeni gelir akışları açığa çıkarabilecektir. Diğer yandan, bu durum yerinde veya dış kaynaktan sağlanan personelin bu yeni, dinamik ortamda enerjiyi yönetmesini de gerektiriyor.

Merkeziliği azaltma, tüketicilerin ve işletmelerin benzer şekilde yeni fırsatlar kazanmaya devam etmesi anlamına geliyor ve dahası, elektrik şirketlerinin kendisine, yeni enerji dünyasının kapılarını açan ve bu yola öncelik eden liderler haline gelmek üzere yeni bir şeye evrilme fırsatı sunuyor.

www.schneider-electric.us/