Schneider Electric, sürdürülebilir ekonomiye dair yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı!

14/02/2018

• Schneider Electric, sürdürülebilir ekonomiye dair 236 şirketle görüşerek hazırladığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
  • Araştırma çoğu kuruluşun enerji ve sürdürülebilirlik programlarını entegre etmek ve ilerletmek için gerekli adımları atmadığını ortaya koydu.
  • Şirketlerin yüzde 50'den fazlası ise yenilenebilir enerji projelerini uygulamaya başladığı ya da önümüzdeki iki yıl içinde başlamayı planladığı görüldü.
  • GreenBiz Research tarafından yürütülen araştırmada öne çıkan şirketlerden biri Iomart oldu.

Enerji yönetimi ve otomasyonda dünya çapında uzman olan Schneider Electric, karbondan arındırılmış ve dijitalleştirilmiş bir gelecek için çalışmalarını sürdürüyor. Son olarak Davos Zirvesi öncesi yayınladığı bir araştırma ile çarpıcı sonuçları paylaştı. Buna göre; geçtiğimiz yıl içinde dünya çapında birçok kuruluş, enerji ve sürdürülebilirlik programlarını entegre etmek ve ilerletmek için gerekli adımları henüz atmamış durumdalar.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Schneider Electric'in Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Jean-Pascal Tricoire; “Enerjinin tüketim ve üretim şekli konusunda büyük bir çöküşün ortasında bulunuyoruz. Doğal kaynakların korunması konusunda neredeyse evrensel bir odaklanma mevcut ve bu olumlu bir şey. Bununla birlikte bilinçli bir tüketici olmak, hayatta kalmak ve ilerleme kaydetmek için ihtiyaç duyulan şeylerin yalnızca bir parçasıdır. Şirketler, enerji üretimi için eksik olan parçaları yerine koyarak aktif bir enerji katılımcısı olmaya ve şebeke, yardımcı tesisatlar, emsalleri ve pazara yeni giren diğer aktörler ile etkileşimde bulunmaya hazırlanmalıdır. Hemen harekete geçmeyenler geride kalacaktır. Schneider Electric olarak biz bu araştırma ile eksikliklerin tespit edilmesi ve kavranmasına hizmet etmeyi hedefledik. Böylece olası sorunların önüne geçmek mümkün olacaktır” dedi.

Araştırma, işletmelerin Active Energy Management (Aktif Enerji Yönetimi) olarak bilinen bir uygulamayı nasıl üstlendiklerini ve yürüttüklerini görmek adına yapıldı. Bu doğrultuda şirketlerin, enerji ve çevre stratejilerini nasıl geliştirdikleri, veri toplama ve paylaşımını nasıl yaptıkları ve departmanlar arasında nasıl koordine oldukları tanımlandı.

GreenBiz Research tarafından yürütülen araştırmaya üst düzey yöneticiler ve yönetim kurulu üyelerinden katkıda bulunan tüm bireylere kadar enerji ve sürdürülebilirlik yönetiminden sorumlu profesyoneller katıldı. Tüketici ürünleri, enerji/kamu hizmetleri, finans, sanayi, sağlık ve teknoloji olmak üzere 11 ana sektörden şirketler araştırmada yer aldı.

Dikkat çeken araştırma sonuçları

236 şirketin katıldığı araştırmadan çıkan sonuçlar oldukça ilgi çekici. Önemli bulgular arasında şunlar yer alıyor:

• Katılımcıların %81'i enerji verimliliği açısından iyileştirmeler yapmış ya da önümüzdeki iki yıl içinde yapmayı planlıyor.
  • %75'i su tüketimini ve atıkları azaltmak için çalışıyor.
  • %85'i önümüzdeki üç yıl boyunca karbon azaltma planlarını endüstri liderleriyle rekabetçi bir düzeyde tutacak şekilde harekete geçtiklerini belirtti.
  • %51'i yenilenebilir enerji projelerini tamamlamış veya tamamlamayı planlıyor.
  • Yalnızca %30’u enerji depolama, mikro şebeke veya kombine bir ısı ve güç sistemi ya da bu teknolojilerin bir karışımını kullanmaya başladı veya aktif olarak planlamasını yapıyor.
  • Sadece %23'ünün talep karşılama stratejisi var ya da yakın dönemde bu konuda bir strateji geliştirmeyi planlıyor.
  • Şirketlerin %81'i verimlilikte iyileştirmeler yapıyor veya planlıyor ancak yalnızca %30 veya daha azı, mikro şebekeler ve talep karşılama gibi yeni enerji fırsatlarını değerlendiriyor.

Araştırmayla atılması gereken adımlar tespit edildi

Araştırma sonuçlarına göre, enerji ve sürdürülebilirlik programları beklenenden çok daha yavaş ilerliyor. Buna sebep olarak da enerji ve sürdürülebilirlik alanındaki planlama ve uygulamaların entegre olmayışı gösterilebilir. Bir diğer sebep ise veri yönetiminde yaşanan problemler. İnovasyonda yaşanan boşluklar, satın alma, operasyon ve sürdürülebilirlik departmanları arasındaki sınırlı koordinasyonun yanı sıra verimsiz veri toplama ve paylaşımıyla daha da karmaşık hale getiriyor.

Bunun yanında araştırmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuç ise katılımcı şirketlerin rekabete hazır olduğu. Enerji yönetimine ve iklim değişikliğine karşı pratikte bir girişim olmaması ve şirketlerin geleneksel yaklaşımlardan uzaklaşamaması yine karşılaşılan sorunlardan.

Katılımcıların %61'i, şirketlerinin enerji ve sürdürülebilirlik kararlarının ilgili ekipler ve bölümler arasında iyi koordine edilmediğini ve bunun özellikle tüketici malları ve endüstriyel işletmeler için geçerli olduğunu belirtti. Ayrıca, katılımcıların yine %61'i, işbirliği eksikliğinin bir engel oluşturduğunu ifade etti. Bu nedenle kurum içinde yaşanan uyumsuzluklar nedeniyle ilerleme sağlanamıyor olabileceği sonucuna varmak mümkün.

Bunların yanı sıra veri yönetimi, entegre enerji ve karbon yönetimi için bir başka engel olarak görülüyor ve katılımcıların %45'i kurumsal verilerin oldukça dağınık olduğunu, yerel veya bölgesel düzeyde ele alındığını belirtiyor. Ayrıca departmanlar arası çalışmalarda "veri paylaşımı ve proje değerlendirmesi için araçların/ölçütlerin yetersiz oluşunu" bir engel olarak tanımlayanların %65'i veriyi küresel düzeyde değil, yerel, bölgesel veya ulusal düzeyde yönetiyor.

Araştırmada öne çıkan şirket Iomart

Yönetilen bulut hizmetlerinde lider olan iomart, entegre ve veri odaklı bir yaklaşım benimseyen şirketlere bir örnek olarak gösterilebilir. iomart, İngiltere'de sahip olduğu ve işlettiği veri merkezleri ağı boyunca enerji verimliliğini ve çevre yönetimini koordine etmek üzere çalışıyor.

Araştırmada öne çıkmalarında sürdürülebilirlik odaklı iş yapış biçimlerinin önemli bir role sahip olduğunu ifade eden iomart Grubu Teknik Operasyonlar Direktörü Neil Johnston; “Verilere ve eyleme geçirilebilir istihbarata sahip olmak oldukça önemlidir. Ancak bilgiler bir kez kullanıma hazır olduğunda bunlarla ne yapılacağı da eşit derecede önemlidir. Satın alma, enerji ve sürdürülebilirlik ekiplerimiz verileri karşılaştırır ve tüketimi ve emisyonları yönetmek ve maliyetleri düşürmek için paylaşılan stratejiler geliştirir. Bu iş birliği, işletme için önemli tasarruflar sağladı ve ISO 50001 akreditasyonuna ulaşmamıza ve Karbon Azaltma Taahhüdü gereksinimlerini karşılamamıza yardımcı oldu” şeklinde konuştu.

Araştırma sonucunda oldukça olumlu gelişmeler de görüldü

Yapılan araştırmada temsil edilen şirketlerin %50'den fazlası yenilenebilir enerji projelerini uygulamaya başladı ya da önümüzdeki iki yıl içinde başlamayı planladığı görüldü. Bunların başında da sağlık sektörü (%64) ve tüketici ürünleri (%58) geliyor. Bununla birlikte, üst düzey yöneticiler ve kurumsal fonksiyonlar, bu ve diğer sürdürülebilirlik odaklı programlara büyük bir katılım gösteriyor. Katılımcı şirketlerin %74'ü, yenilenebilir ve sürdürülebilirlik girişimlerinin üst düzey yöneticiler tarafından stratejik açıdan öncelikli olarak görülmesi nedeniyle incelediğini ya da onayladığını belirtiyor.

Yatırım getirisi enerji ve sürdürülebilirlik girişimleri için bariz bir kriter olmasına rağmen, şirketler yatırımları daha uzun vadeli ve daha kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye başlıyor. Örneğin, katılımcıların yarısından fazlası, çevresel etkilerin değerlendirme sürecine dahil edildiğini belirtti.

www.schneider-electric.com